Depolama Aygıtları'na Dair - Derinlemesine... (HDD,SSD,flash disk)

İşletim sistemlerinde, teknoloji dünyasında, elektronik cihazlar gibi birçok yerde, Depolama Aygıt(lar)ı karşımıza çıkar. Bahsedilen aygıt ya da birim belli ki bir depolama yapıyor. Fakat bir adım öteye giderek "neyi" ve "nasıl" depoladığını hep merak ederiz. İşte bu yazımızda harddiskler (HDD), süper hızlı yeni sabit diskler (SSD), usb bellekler (flash disk) gibi çok aşina olduğumuz ama pek tanımadığımız depolama cihazlarına yakından ve derinlemesine bir göz atacağız.
depolama aygıtları, diskler, veri saklama

Dünyanın teknoloji konusunda bu zamana kadar ki gelişim ve ilerlemesinde depolama aygıtlarının yeri tartışılmaz derece önemlidir. Güzel bir örnek verecek olursak; kabaca depolama aygıtları, bir insanın geçmişi hatırlama, edindiği bilgileri gerekli yerde kullanma, hatırlayabildiklerinin kapasitesi gibi özellikler bakımından insan hafızasına (bellek) benzetilebilir.

Çalışma mantığı olarak Depolama Aygıtları için şu genel ayrıştırma yapılabilir :
1.Depo : Bilgileri, komutları ve tabi ki verileri, gerektiği zaman kullanmak amaçlı olarak saklanan alanı ifade eder.
2.Kapasite : Anlaşıldığı üzere depo kapasitesini ve işlenebilecek maksimum veriyi ifade eder.
3.Yazma işlemi : Verilerin, bellekten depo ortamına aktarılması
4.Okuma işlemi : Yazmanın tersi. Verilerin, Depo ortamından belleğe çağrılması.
5.Depolama Aygıtı : Belli bir kapasiteye, okuma ve yazma becerisine, veri depolama kabiliyetine sahip elektronik donanım.

Harddiskler (HDD)Dilimize 'Sabit Sürücü' olarak yerleşmiş ve yerini yavaş yavaş yüksek performanslı SSD'lere bırakan, mekanik aksamı da olan depolama aygıtlarıdır.
harddisk, hdd, depolama aygıt, sabir sürücü
Bir Harddisk'teki önemli spesifikasyonlar sırasıyla;
Kapasite, tablalar, okuma-yazma kafaları, silindirler, bölümler ve parçalar, dk.başına devir sayısı, iletim hızı, erişim zamanıdır.

Harici Harddiskler

Normal harddisklerin iç donanım olmasından ve çok hassas olmasından dolayı, üreticiler daha kullanılabilir ve gerektiğinde taşınabilir bir veri deposu tasarlamak için kafa yordular. Bu beyin fırtınası sonucu Harici hardiskler meydana çıktı. Birçok işimizde bizlere kolaylık sağladılar. Büyük boyutlu dosyaların taşınması ve önemli yedeklerin barındırılmasında hayati önem taşıyorlar. Gelişen bulut teknolojisi fiziksel depolama birimlerinin yerini biraz sarsıntıya uğratsa da Harici HDD kullanan büyük bir kitle var.
harici harddisk, veri saklama, yedekleme

İlk çıktığı zamanlar kocaman bir adaptörle çalışan harici harddiskler artık bir cep telefonu boyutuna küçülmüş durumda ve inanılmaz kapasitelere sahip.

Teknik detaylara gelince. Bir harici harddisk, normal HDDlerden daha dayanıklı ve taşınması kolaydır. Bunun dışında ana mantık aynıdır.

Bahsettiğimiz kapasite, okuma-yazma hızları gibi kriterler konusunda Avansas’taki kampanyalı harici harddisk ürünlerini tavsiye edebiliriz. Siteden Öncü depolama aygıtı üreticilerinin ürünlerine ulaşabilirsiniz. Hem de gayet uygun fiyata...

Flash Disk (Flaş bellekler, usb disk)

Flash diskler ya da USB bellekler, çok da uzak olmayan bir geçmişte kullanıcılara sunuldu. Küçük çaplı transferler (aslında pek de küçük değil) ve hızlı erişilmesi gereken verileri saklamak için tasarlandılar. Çok ufak olan boyutları, birbirinden değişik tasarımları ve muhteşem performansları onları anahtarlık olarak kullanmayı dahi çok kolaylaştırdı. Şu anda bile olmazsa olmazlar arasındadır.
çeşitli usb bellekler, flash disk, usb

SD Kartlar (Hafıza Kartları)

micro sd, hafıza kartı, veri depolama, kart okuyucu

Birçok alanda kullanılabilen, usb belleklerin bir alt sınıfı diyebiliriz. Bir dönem özellikle telefonlarda fazlasıyla kullanıldı. Telefonuna ek depolama alanı sağlamak isteyen herkes bu SD kartlardan (hafıza kartları) astın almak durumundaydı. Cep telefonlarının da akıllanmasıyla birlikte daha performanslı ve telefon bünyesinde boyut olarak daha az yer kaplayacak olan Micro SD'ler piyasaya sürüldü. Artık micro SD'ler her yerde... Öyle ki eski kullanıcılar için eski SD'lerin boyutunda micro SD adaptörleri yapıldı :) 
Avansas’ta bulabileceğiniz hafıza kartı çeşitlerini dilediğiniz kart okuyucuda kullanabilirsiniz.

Depolama aygıtlarından en çok kullanılanlar ve en gözde olanlar bunlardı. Bunları optik diskler (cd,dvd), teyp sürücü ve akıllı kartlar gibi depolama birimleri takip eder.

Yorumlar

  1. Merhabalar verdiginiz bilgiler icin tesekkürler. Ben usb bellek almak istiyordum fakat hangi marka cok iyi ve cok hizli omuma ve yazma hizina sahip siz hangi markayi tacsiye edersiniz acaba? Yardimlariniz icin simdiden cok tesekkürler
    sait.yildirim@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Yorumunuz icin teşekkür ederiz :)
      Markadan ziyade özellik tavsiyesi yapılabilir. Usb belleklerde Class 10 özelliği olmasına dikkat edin. C10 gibi ibareler bulunur. Marka olarak seagate ve toshiba önerebilirim.

      Sil
    2. Merhaba;
      Yorumunuz icin teşekkür ederiz :)
      Markadan ziyade özellik tavsiyesi yapılabilir. Usb belleklerde Class 10 özelliği olmasına dikkat edin. C10 gibi ibareler bulunur. Marka olarak seagate ve toshiba önerebilirim.

      Sil

Yorum Gönder