En İlginç Uzay Olayları

uzay kuasar nedir

Kuasarlar 

Bu garip yıldızımsı nesneler evrenin en dış kısımlarında, bilim adamlarına evrenin oluşumundaki ilk evreleri inceleme fırsatı veriyorlar. Aslında Kuvazarlar uzak çok uzak bir galaksinin merkezinde oluşan karadelikler. Ama asıl ilginci ise, tüm Samanyolu galaksisinden 1000 kat veya daha fazla enerji yaymaları.
uzayda küçük gezegenler 

Tüy siklet Gezegenler 

Okulda güneş sistemindeki bazı gezegenlerin gaz kütleleri olduğunu okudunuz, ama o kocaman, bir çok halkası olan koskoca Satürn gezegenini suya atsanız batmayacağını biliyor muydunuz? Bu gezegenin yoğunlu 0.687 g/cm³, suyun yoğunluğu ise 0.998 g/cm³. Yani evrenin en büyük küvetine su doldursak, Satürn harika bir plastik ördek olurdu.
 

uzayda sıvılar

 Uzaydaki sıvılar 

Burada, dünyada, sıvılar genellikle yerçekiminden dolayı "akmayı" tercih ederler. Ama sıfır yerçekimli uzay boşluğunda her sıvı kendini bir küreye dönüştürür. Sıvıların dünyada düz bir yüzey oluşturmasını sağlayan aynı mucize, uzayda da bu etkiyi yaratır. Sebebi ise basit, sıvıların molekül bağlarının çok kuvvetli olması.




Soğuk kaynaklama... 

Uzayda, kaplama yapılmamış iki metali birbirine bastırdığınızda er ya da geç birbirine kaynarlar. Kulağa iyi gibi geliyor değil mi? Dünyada metal yüzeyleri çevreleyen atmosfer, onları bazen görünür, bazen görünmez de olsa bir oksit / pas tabakasıyla kaplar ama uzayda böyle bir şey yok. O yüzden NASA uzaya gönderdiği herşeyi özel bir kaplama ile kaplar. Koyduğunuz çatalın ertesi gün metal masaya kaynaklanmış olabileceği gibi örnekler biraz uçuk da olsa durumu anlatmak için yeterli. Birbirinden ayrılmayan mekikler, birbirine kaynamış çarklar, açılmayan kapı gibi çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
uzayda boy uzar mı 
"Büyütmek için" 
Uzayda her insan, dünyada olduğundan 5 cm kadar daha uzundur. Bunun nedeni ise, dünyadaki yerçekiminin insan omurgasına yaptığı baskının olmaması. Kısa boylu astronotlar için bulunmaz bir fotoğraf çektirme fırsatı. Kötü haber ise, dünyaya döndüklerinde tekrar eski boylarına dönüyorlar...



Uzun gün dediğin... 

Pazartesi günleri pek çok kişi için en uzun gündür. Ama asıl uzun gün kızkardeşimiz Venüs'te... Venüs'ün bir günü bir yılından uzundur! Güneşin etrafında dönmesi 225 dünya günü sürerken, kendi etrafında dönmesi 243 Dünya günü sürer. Yani daha gün bitmeden yıl biter. Ayrıca Venüs, tersine dönen iki gezegenden biridir. Güneş batıdan doğar, bir seneden fazla süre sonra, doğudan batar. "Geriye hareket" adı verilen bu tersine dönme mucizesi ise gezegenlerin çarpışmaları sonucunda oluştuğu tahmin ediliyor. Pluto'nun annesiyle dalga geçtiği için böyle bir ceza yemiş olabilir.

Pluto sıcaklığı -150 dereceTaş gibi...  

Eski gezegen, şimdiki gezegencik (veya cüce gezegen) Pluto'nun yüzeyinde -150 Celcius dereceden daha soğuk. Tabii ki güneşten uzaklaştıkça soğuğun olması kaçınılmaz. Ama Pluto'daki buzlar dünyadaki bir çelikten daha serttir.



Yorumlar

  1. ayse selcen ture8 Eyl 2011 13:53:00

    etkilenmemek elde değil, evren keşfedilmeyi bekliyor...

    YanıtlaSil
  2. dediğin çok doğru.bilinmeyenleri de geçtim insanoğlunun bildiği yüzlerce tuhaf uzay olayı var...bunları da bilmek lazım...

    YanıtlaSil
  3. gerçeekten doğru ve bence bu sonsuz evrende yalnız değiliz...

    YanıtlaSil
  4. Pluton'un annesi derken.Çok saçma bir yaklaşım.Bu yaklaşımınız çok tanrıya inanan Eski Yunanlılar gibi olmuş.

    YanıtlaSil
  5. bu site bunun gibi bir çok bilgiyi vermeye devam ederse ziyaretçi akımına uğrar. :D

    YanıtlaSil
  6. Teşekğr ederiz. Kısa zamanda, tekrar yoğun bir içerik paylaşımı olacaktır. Bizi izlemeye devam edin

    YanıtlaSil

Yorum Gönder